Herkese merhaba! Bu yazımızda Anadolu’da ölmez otu, altın çiçek, güneş çiçeği, altın otu, dalak otu, altın asa, altın başak, ölmez çiçek, herdem taze, güve otu, kovan otu, arı çiçeği, sarı kedi ayağı gibi isimlerle bilinen bitkiden yapılan çayın faydalarından bahsedeceğiz. Genellikle evlerde, kurumuş halini gördüğümüz altın otu, faydalarından dolayı vazolarda süs olarak değil, bardaklarda içecek olarak kullanılmayı hak ediyor.
P vitamini ve mineral deposu olan altın otu çayının P vitamininden kaynaklanan faydaları şunlardır;
Altın otunun yanı sıra turunçgillerde, soğan, kivi, kiraz, erik, havuç, mango, ıspanak, limon, yer fıstığı, lahana, yeşil çay, domates, fındık, kuşburnu ve marulda bulunur. Bir insanın günlük P vitamini ihtiyacı 1 mg. civarıdır.
Bir bardak kaynatılmış ve 1 dakika kadar dinlendirilmiş suyun içine 3-4 adet altın otu çiçeği konur. 10-15 dakika demlenmesi beklenir. Ardından süzülerek içilir. Kokusu güzel olan ancak tadı acı olan altın otu çayına 1 çay kaşığı bal ilave ederek tüketebilirsiniz.
10 yaşından küçük çocukların içmesi önerilmez. Alerjik reaksiyona neden olabileceği için daima profesyonel tıbbi destek alın. Hastalığı olan ya da ilaç kullanan kişilerin tüketmemesi gerekir. Emzirme ve gebelik dönemiyle ilgili herhangi bir araştırma yapılmadığı için gebelerin ve emziren annelerin de tüketmemesi gerekiyor.
Altın otu internette e-ticaret sitelerinde Şubat 2022 itibariyle kilogramı 13-160 TL’ye satılıyor. İnternetten araştırma yapmak için tıklayınız.
Bir önceki yazımız olan Güzellik Salonlarında Yasak Olan İşlemler başlıklı makalemizde Güzellik Merkezlerinde Yasak Olan İşlemler ve Lazer Epilasyonun Zararları Nelerdir? hakkında bilgiler verilmektedir.