Sizlerle paylaşacağımız ev yapımı baklava tarifi sayesinde evinizde çıtır çıtır baklava yapabileceksiniz. Her evde bulunan malzemelerden yapılan ev yapımı baklava, muhteşem çıtırlığı ve lezzetiyle ailenizdeki herkesi hayran bırakacak, damat çatlatan bir lezzet olarak öne çıkıyor.
Şerbeti için;
Bu tarifimizde su bardağı ölçüsü 250 ml.dir.
Derin bir kaba bir su bardağı ılık su, yarım su bardağı sıvı yağ, bir tatlı kaşığı limon suyu (Limon suyu, hamurunuzun daha çabuk açılmasını sağlar.) ve 3 su bardağı unu kontrollü bir şekilde ekledikten sonra tahta kaşık ya da spatula ile karıştırıyoruz.
Hamuru toparladıktan sonra dikkatli bir şekilde yarım su bardağı un ilave ederek tekrar karıştırıyoruz. Orta yumuşaklıkta hamur elde etmiş oluyoruz.
Elimizle yoğurmaya başlıyoruz ve hamur toparlandıktan sonra tezgâha alıp, avucumuzun içinde çevirerek yoğurmaya devam ediyoruz.
Yaklaşık 3 dakika kadar tezgâhın üzerinde bu şekilde yoğurup, sakız gibi hamur elde ediyoruz. Daha sonra hamurumuzu 20 eşit parçaya bölüyoruz.
Ne kadar çok kat olursa, hamur o kadar çok kabarır. Ardından geniş düz bir tabağa mısır nişastası koyup, parçalara ayırdığımız her bir hamuru yuvarlayarak tabağa koyuyoruz. Yuvarlama işlemi bittikten sonra tabağı hafifçe sallayıp tüm hamurumuzu nişasta ile buluşturuyoruz. Bu şekilde 10 dakika kadar bekletip hamuru dinlendiriyoruz.
Önemli Not: Baklava hamurunun soğuğa maruz kalmaması gerekiyor. Kapı, pencere açık olmamalı, normal oda sıcaklığında yapılmalıdır.
Dinlendirdiğimiz hamurdan bir tanesini alıp oklava ile açmaya başlıyoruz. Ortalama bir pasta tabağı büyüklüğünde olmalı. Yine geniş bir tabağa açtığımız hamuru koyup, üzerine nişasta ekliyoruz. Bu işlemi on adet beze tamamlanana kadar üst üste koyarak devam ettiriyoruz. Her kata bol nişasta koymamız gerekiyor. Piştiğinde katlar açılıyor ve hoş bir görüntü oluyor. Hamur da hiç yormuyor, daha kolay açılıyor. On adet beze elde ettikten sonra, kalan on adet bezeleri de aynı şekilde, bol nişasta ile üst üste dizerek, ayrı ayrı iki adet onarlı hamur elde ediyoruz.
Ardından, onlu hamurumuzdan birini alıp, açabildiğimiz kadar büyük açıyoruz. Pişireceğimiz fırın tepsisini açtığımız hamurun tam ortasına yerleştirip, rulet veya bıçak ile tepsi boyutunda kesiyoruz.
Kestiğimiz hamuru tepsiye yerleştirip, kalan parça hamurları da eşit olacak şekilde tepesinin içine keserek yerleştiriyoruz. Daha sonra cevizleri her yere eşit olacak şekilde yayıyoruz.
Diğer onlu hamurumuzu da açıp, yine tepsi ölçüsünde, bıçak veya rulet yardımıyla kalıbını çıkarıyoruz. Bu kez, önce kenarda kalan parça hamurları tepsiye eşit yayıyoruz, sonra kalıbı çıkarılmış hamurumuzu üzerine yerleştiriyoruz. Böylece görüntü daha estetik oluyor ve kesme kolaylığı sağlıyor. Tamamen zevkinize göre kesebilirsiniz. Ben küçük dilimlerde kare şeklini verdim.
250 Gr eritilmiş (Kaynar olmayan) sıcak sade tereyağını dilimlediğimiz ev yapımı baklava hamurunun üzerinde, kuru yer kalmayacak şekilde gezdiriyoruz. Sade yağ kullanırsanız, üzeri çok güzel kızaracaktır. Kullanmadığınız takdirde üzeri yer yer yanık olur. Önceden ısıttığımız 190 derecelik fırında alt üst ayarda üzeri ve altı kızarana kadar pişiriyoruz. Altının hamur olmaması için, kontrol ederek kızarmasını sağlıyoruz. Yumurta ve kabartma tozu olmadığı halde, pişerken ne kadar güzel kabardığını göreceksiniz ?
Şerbetini hazırlarken; 2.5 su bardağı su, 2.5 su bardağı şeker ve çeyrek limonu ocağa alıyoruz. Kaynamaya başladıktan 13 dakika sonra ocaktan alıyoruz.
Baklavayı soğumaya bıraktıktan sonra, şerbetini her yerine eşit şekilde döküyoruz. Baklava soğuk, şerbeti de kaynarlığını yitirdikten sonra sıcak olmalı. Üzerine Antep fıstığı (isteğe bağlı) serpiyoruz ve yaklaşık 1 saat dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.
Diğer yemek tarifleri için buraya tıklayınız. Ev yapımı baklava tarifini internette aratarak, diğer tarifleri görmek için tıklayınız.
Bir önceki yazımız olan Tavada Yaş Pasta başlıklı makalemizde Tavada 3 Katlı Yaş Pasta, Tavada Çikolatalı Yaş Pasta ve Tavada Kekli Yaş Pasta hakkında bilgiler verilmektedir.